Geboorte in kaart
Om bij mijn werkzaamheden tot meer inzicht te komen en je beter te kunnen helpen, werk ik met ‘Geboorte In Kaart (GIK)’. Geboorte- en familiepatronen zijn van invloed op ons dagelijks leven en op ons gedrag. Wanneer je gaat kijken vanuit deze patronen, zul je zien dat ieder gedrag logisch te verklaren is. Bij deze manier van werken hoort een set kaarten, die helpen om meer inzicht te krijgen in onverwerkte emoties die je onbewust hebt opgeslagen.

De wetenschap doet steeds meer onderzoek naar de invloed van zwangerschap en geboorte op later welzijn en gedrag. Steeds meer wordt duidelijk dat deze dingen met elkaar te maken hebben. Hoe een zwangerschap tot stand komt en hoe deze zwangerschap en de geboorte verlopen, heeft allemaal invloed op het latere gedrag van een kind. Dus de zwangerschap van jouw moeder en je eigen geboorte hebben invloed op jouw gedrag.

Het ontstaan van gedrag kan logisch worden verklaard door er met een open visie naar te kijken. Emoties worden vastgezet in ons lichaam, positief of negatief. Dit gebeurt onbewust. Het vastzetten van een emotie noemen we een imprint.

Een negatieve imprint kan de overhand krijgen, waardoor bijvoorbeeld stress en onrustig gedrag ontstaan. Een negatieve imprint zorgt ervoor dat onverwerkte emoties weer naar boven komen als je in je leven een gelijksoortige ervaring meemaakt. Pas als je goed in contact bent met jezelf en je omgeving, kun je geholpen worden.

Misschien herken je wel dat bepaalde belastende dingen steeds terugkomen in je leven. Door je bewust te worden van de emoties die je belasten, gaan deze emoties weer stromen en krijg je de kans om ze te verwerken en op te lossen. Dan zul je merken dat wat je eerder belast heeft, niet meer als negatieve trigger werkt.

Hieronder lees je een aantal voorbeelden. Voel zelf eens wat het zou kunnen betekenen als:
  • je gewenst of ongewenst zwanger bent geworden. Of als medische hulp nodig is geweest om zwanger te worden. Wat zou het verschil voor je kindje kunnen zijn na de geboorte?
  • je als moeder in de zwangerschap veel verdriet hebt gehad, bijvoorbeeld door het verlies van een dierbare. Wat zou je baby kunnen ervaren na zijn geboorte? Welke invloed heeft dit op het veilig gehecht voelen?
  • je kind moeilijk geboren kan worden doordat de navelstreng strak om zijn hals zit of als er een keizersnede nodig is. Welke belemmeringen zou je kind hierdoor in zijn leven kunnen ervaren?
  • je als moeder veel angst hebt ervaren in de zwangerschap, omdat je al een aantal miskramen hebt gehad? Hoe zou dit de emoties van je kind kunnen beïnvloeden?
Deze dingen kunnen van invloed zijn op het gedrag van je kind. Ze hebben te maken met zelfvertrouwen, eigenwaarde, moeite met plannen of juist extreem plannen, je snel afgewezen voelen of anderen willen pleasen, onzekerheid, faalangst, snel gevaar zien, moeite met slikken, niets om de nek kunnen verdragen, moeite met onverwachte situaties, moeilijk initiatieven nemen, je vaak angstig voelen, je extreem veel zorgen maken, depressieve gevoelens.

We zijn ons dus lang niet altijd bewust van de invloeden van onze imprints. Ze kunnen doorwerken tot in ons volwassen leven. Het voorkomen van imprints is onmogelijk. Het is dan ook belangrijk om te weten dat we niet altijd invloed hebben op wat ons overkomt, maar wel op hoe we ermee omgaan. In deze tijd van groeiend bewustzijn krijg je als ouder steeds meer de kans om je kind al vroeg in zijn leven te helpen door geboorte- en familiepatronen aan te durven kijken. Dit werkt positief door op jezelf en de wereld om je heen.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over geboorte- en familiepatronen? Neem dan vrijblijvend contact op. Samen kijken we hoe ik je kan helpen meer inzicht te krijgen in je gedrag en emoties en/of die van je kindje.
gerry gerry